Igår skrev jag en ganska arg bloggpost om Gatukontoret, och hur de hanterat vår enkla önskan om ett övergångsställe för att kunna ta oss till förskolan smidigt och säkert.
Idag insåg jag att mycket av min ilska grundar sig i förskolans detaljplan*. Under rubriken ”Barnperspektiv” står två punkter som är tänkta att förklara varför just Gullängens lokaler passar bra – ur ett barnperspektiv.
*Det ena är att närområdet har potential att bli ett bra område för barn. Alltså inte att området är bra för barn, men att potentialen finns. Men ärligt talat så har ju vilken skithög som helst potential att bli bra. Kolla bara på Västra Hamnen, där var det hav förut.
*Det andra är cykelvägen som går förbi förskolan. Problemet med cykelvägen är ju just att den inte förbinds med cykelvägen på norra Gränges. Eftersom det inte finns något övergångsställe uppmuntrar den snutten cykelväg bara till trafikfarligt beteende när cyklar ändå korsar gatan. Jag förstår inte hur den cykelvägen kan anses vara positiv ur något perspektiv, framför allt inte ur ett barnperspektiv.
Det är under rubriken Barnperspektiv som det blir pinsamt uppenbart hur svårt det måste varit för Stadsbyggnadskontoret att hitta något bra att skriva om att etablera förskola i buffertzonen till ett industriområde. Att man bara fyllt i lite text i en färdig projektmall. Det går också i linje med hur vi föräldrar bemötts när vi klagat på kriminaliteten och den tunga trafiken i området. Stadsbyggnadskontorets mantra är att allt kommer ordna sig med tiden, och syftar då på gentrifieringsprocesser som tar minst 10-15 år. Potentialen finns, men om den ska börja visa sig under tiden Elvis går på Gullängens förskola så måste Malmö Stad satsa på området.
Tyvärr verkar det vara halvt omöjligt att få till ett övergångsställe. Men ett bättre alternativ vore kanske att förbättra ett annat övergångsställe i närheten och bygga cykelbanan på båda sidor av Norra Gränges. Den cykelbanan som finns nu är ju både övertrafikerad och olycksdrabbad.
*En detaljplan är alltså ett juridiskt dokument som bland annat beskriver hur en fastighet är tänkt att användas samt styrkor och svagheter med närområdet.