Det som började med att vi såg några formella fel i processen har utvecklats till ett research-monster. Våra samtal med representanter från staden, och diverse remissinstanser, har varken rätat ut frågetecken eller lugnat vår oro. Snarare tvärtom.
Vi har till exempel kollat lite närmare på riskanalysen av Stadex. Förutom redan nämnda korrfel* finns långt värre saker att anmärka på. Som avsaknaden av barnperspektiv trots att området kring Stadex kryllar av förskolor, skolor och en och annan lekpark. Barn är korta och de gaser som anses innebära störst risk lägger sig på marken. De kan också antas drabba barn allvarligare än vuxna. I den riskanalys som använts i bl.a detaljplanen för Gullängen dras riskgränsen vid 75 meter runt fabriken. Den gränsen verkar handla om risken att som genomsnittlig (vuxen) individ dödas av ett brinnande gasmoln. Det finns nog fler risker än så att ta i beaktande.
Vi har frågat runt lite och märkt av luckor i säkerhetstänket hos förskolor i närområdet. Förklaringen är nog denna enkla: Generella riktlinjer fungerar inte för särskilda risker, och Stadex är en särskild risk.
Barntätheten ökar i området och parallellt med detta vill Stadex öka produktionen från nuvarande produktionsvolym om ca 25 000 ton produkt, till 36 000 ton, efter år 2017.
Med anledning av detta, och Stadex samråd inför prövning av miljötillstånd, har vi skickat ett mail till Stadex, Länsstyrelsen och Malmö Stad. Var så goda att läsa:
Hej,
Med anledning av att Stadex inbjudan till samråd, enligt kap. 6 §4 miljöbalken och lagen (1999:381) om åtgärder för att begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, efterfrågar vi en grundligare barnkonsekvensanalys av Stadex verksamhet.
Bland Stadex närmsta grannar finns tre förskolor, Törnrosen, Annelund och Vitemölle. Inom några hundra meters avstånd från fabriken finns fler förskolor (däribland Gullängens förskola med planerad start 1 september 2013) samt Malmö stads populära temalekplats i Enskifteshagen. Trots detta saknas oss veterligen koll på hur en kemikalieolycka på Stadex skulle slå mot en ung och kort population – de beräkningar av individrisk som man idag arbetar utifrån (den kvantitativa riskanalys som Tyréns presenterade på uppdrag av Stadex 2010) utgår från vuxna individer. Till saken hör att de giftiga och lättantändliga gaser som anses utgöra störst risk vid en olycka är tyngre än luft, och alltså lägger sig längs marken.
Vi uppmanar Stadex och Länsstyrelsen att noggrannare utreda, alternativt tydligare presentera, Stadex verksamhet ur ett barnperspektiv, och då särskilt miljöpåverkan samt risker- och säkerhetsåtgärder. Syftet är dels att öka riskmedvetenheten och beredskapen bland de barnverksamheter som finns kring Stadex, dels att om möjligt ytterligare höja säkerheten kring Stadex verksamhet, med ett tydligare barnperspektiv.
Vi uppmanar Stadex och Länsstyrelsen att utöver risken att omedelbart dödas vid en olycka, vilket verkar vara individrisken i fokus i den kvantitativa riskanalysen från 2010, även kartlägger och/eller presenterar risken att barn skadas och/eller får bestående men (som exempelvis allergier) vid en olycka.
Vi som skriver detta är föräldrar till barn som ska gå på Gullängens förskola. Vi kan vid behov samla in namn från fler föräldrar med barn kring Stadex som också efterfrågar en bättre barnkonsekvensanalys.
*Det står alltså i detaljplanen att en vuxen person dör tre gånger när den går förbi Stadex (som vi förstår det, det står 10-7). Ett uppenbart korrfel, risken är en på tio miljoner, men det får en ju att undra hur stor koll inblandade politker och tjänstemän har. Planen har ju godkänts. Såg ingen korrfelet, och varför åtgärdades det inte i så fall?